Luc

Csőhalmadár!

DKIM és SPF egyszerűen

A következő leírást szándékosan nem szakmai nyelvezettel írtam, ezért kicsit pontatlan lehet, de áttekintésre még megfelel. Akit pontosabban érdekelnek a technikai részletek, annak ajánlom a lenti linkek megtekintését.

Az e-mail küldéséért felelős rendszer (SMTP) lehetővé teszi, hogy bármilyen számítógépről bárki nevében lehessen levelet küldeni. Sajnos vannak, akik ezt kihasználják kéretlen reklámleveleket kiküldésére. Ennek kivédésére szolgál az SPF és a DKIM. Mindkét technika lehetővé teszi annak eldöntését, hogy a kapott e-mail olyan szerverről jön, ami jogosult a küldésre.

DKIM: Ez a technológia a levélben elhelyezett digitális aláírás és a szerveren elérhető nyilvános aláírás összevetésével állapítja meg, hogy a küldésre jogosult szerver, vagy valami csaló gépéről érkezett-e a levél. Fontos, hogy ez nem a feladó személy, hanem a szerver digitális aláírása.

SPF: Ez tulajdonképpen egy lista a küldésre jogosult rendszerben arról, hogy milyen IP címekről nyilvánítjuk érvényesnek a kiküldött leveleket. Itt a fogadó levelezőszerver megnézi, hogy ahonnan kapta a levelet, az szerepel-e a jogosult küldők listájában.

A fogadó szerver beállításaitól függ, hogy ha valamelyik ellenőrzésen elbukik egy beérkező levél, akkor az a SPAM-ba került, vagy esetleg azonnal törlődik. Ezek általában elég szigorú beállítások és a felhasználóknak nincs lehetőségük ezen módosítani, de nem is ajánlott.

Megjegyzés Hozzáfűzése

Loading